SDE

Завершились 3-річні курси вчителів християнської етики при Єпархіяльному Катехитичному інституті

18 листопада 2008
Друк E-mail
15 листопада одноденними реколекціями завершилось навчання чергового курсу вчителів християнської етики, що діють при Єпархіяльному Катехитичному Інституті Пресв. Трійці. З привітальним словом до вчителів звернувся владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Преосвященніший подякував вчителям за їхні зусилля, які вони виявили у пізнанні основ християнського віровчення, наголосивши на основних етапах пізнання людино Божої Премудрості: «У спілкуванні з Богом, - зазначив владика, - людина відкриває премудрий Божий задум спасіння, яке походить від Отця через Сина у Сятому Дусі. Пресвята Тройця творить людину, дає їй свободу вільно діяти, допомагає виправити її помилки, спасає, але в свою чергу очікує від людини  відповіді.  Без Христа людська особа не може пізнати цілої правди про саму себе – того, що вона передусім покликана осягнути подобу Первообразу через життя у Христі та з’єднання з Ним».

Владика також зауважив, що сьогоднішнім основним завданням вчителів християнської етики є вказувати на християнські основи виховання, як на складову частину національного виховання: «Духовність породжує шляхетність, допомагає кожній людині стати людиною, а нації – нацією. У християнській моралі сконцентровані найвищі цінності цивілізації, тому християнські аргументи залишаються найвагомішими. Християнське виховання виправдало себе у світовій педагогіці, щоб виховати здорову, культурну спільноту людей, нам необхідна цілюща сила християнської моралі».

Наостанок преосвященніший Ярослав пригадав вчителям, що «справжнє щастя людини полягає не в бунті перед Богом і перетворенні безцінного дару свободи на сваволю, а в сповненні Божої волі, бо створена на Божий образ людина може розвинути свої здібності, таланти й потенціал тільки у Бозі».
 
Посвідчення вчителя християнської етики, які вручив ректор інституту о. Микола Витівський, цього року отримали 48 вчителів, 13 з яких належить до православного віросповідання.

Випускники курсів вчителів християнської етики отримали також посвідчення Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, викладачі якого читають лекції з методики викладання в Катехитичному інституті.

Зазначимо, що Дрогобицький Єпархіяльний Катехитичний інститут Пресвяої Трійці зосереджує свою діяльність на таких основних напрямках: підготовка християнських педагогів та інших церковних і суспільних працівників, а саме - кваліфікованих катехитів і вчителів християнської етики для праці в недільних парафіяльних школах, державних і недержавних школах, дитячих садочках різних форм власності, для праці серед молодих сімей, з молоддю і т.п.; кваліфікованих дяків для служіння при парафіях.
Детальніше про інститут ви можете дізнатись на веб-сторінці закладу.

Теми: Ярослав (Приріз), катехити

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори